Fritid och Vildmark

Företaget Fritid & Vildmark i Piteå vill vara ett centrum för kunskap, varor och inspiration att vara ute i skog och mark. Tänker du på jakt, fiske och uteliv så ska Piteå och Fritid & Vildmark finnas med oavsett var i Sverige du bor.

– Glädjen att få se och höra en jägares eller fiskares lycka i stunden då allt stämmer, då sekunder blir till evigheter, är lönen för mödan

och ger kraft och motivation att utveckla och satsa framåt. Vi vill ge lokala, nationella och internationella besökare chansen att få

uppleva kraften, tystheten och glädjen som finns här, säger Johan Wiklund, en av delägarna.

Det senaste året har Fritid & Vildmark gjort en mångmiljonsatsning på en ny butik med en aktivitetsdel där norra Europas modernaste skjutbiograf finns. Där kan de erbjuda jägare året-runt-träning med egna vapen och skarp ammunition, firmafester och event där deltagarna kan skjuta med jaktgevär, sportskyttevapen, pistol eller revolver under trygg ledning av erfarna skjutledare.

– Oavsett tidigare kunskap och vana kan alla vara med och skjuta på ett säkert och roligt sätt. Det är en spännande aktivitet som ger besökaren möjligheter till utmaning, förståelse och adrenalinpåslag, säger Johan Wiklund.

Visionen med satsningen var att skapa en unik butik, ett upplevelsecentrum där besökaren ska få kunskap och inspiration att vara i skogen och i naturen och ta del av det som finns där. Besökaren ska vara delaktig i naturen och leva med den och inte av den, nyttja men inte utnyttja. Det är företagets filosofi.

– Vi vill att besökare hos oss ska få med sig den känslan, både vad gäller en vara och kunskap. Därför satsar vi även på utbildningar, kurser och föreläsningar till nya och befintliga besökare. Interiört försöker vi arbeta mycket med det naturliga både genom färger, val av material och mönster. Genom detta vill vi skapa en känsla av äkthet och genuinitet, besökaren ska känna den värme och trygghet som naturen ger, säger Johan Wiklund.

Vad är unikt med företaget?
En hög kunskapsnivå bland personalen och en genuin vilja att verkligen vilja ge bra och rätt service. Att vi aktivt jobbar med att förnya och utveckla oss. Återkommande besökare/kunder ska känna av att det alltid händer något nytt här, de ska känna igen sig i förändringen. Besöket ska locka till inspiration och lust att ta del av Piteå, Norrbotten, skogen, fisket och naturen vi har här. Det ska alltid vara värt att stanna till för att ta del av något nytt hos oss. Här ska man finna varan/produkten, kunskapen och inspirationen.

Hur kan ni bidra till fortsatt utveckling av besöksnäringen i Swedish Lappland?
Vi kan bidra med den kunskap och de erfarenheter vi har fått från de olika resorna vi själva har varit på. Vi ska fortsätta utveckla oss och vårt koncept. Vi arbetar för fortsatt och utökat samarbete med andra lokala aktörer. Vi har ett stort kontaktnät genom våra inköpsorganisationer både inom Sverige och utomlands. Samarbetet mellan alla olika aktörerna kommer att vara nyckel för en framgång inom besöksnäringen. Vi är många aktörer som är för små för att klara av allt själva. Vi måste hålla en så hög nivå att vi kan vara stolta med vad vi och våra kollegor levererar, för våra konkurrenter finns inte i närområdet utan de finns i Sydafrika, Grönland, Canada osv. Marknaden är internationell idag och därför måste vi agera efter det och ta vara på det som är unikt här och de fördelar som vi redan har.

Har ni planer på fler platsinnovationer?
Nu närmast handlar det om att fokusera på att utveckla den befintliga anläggningen och bygga vidare på det konceptet vi har, att aldrig stagnera. Idéer och visioner till nya saker och upplevelser finns, så spännande saker kan komma att visa sig om några år.

Vilka andra platsinnovationer i Swedish Lappland känner du till?
Treehotel, Icehotel, biltestverksamheten (de har verkligen tillvaratagit fördelarna vi har i norr). Sedan ska vi inte glömma Kåbdalis skidbacke som gjort något fantastiskt av sin plats och lockar världseliten inom skidsporten till Norrbotten.

Läs mer om Fritid & vildmark
www.fritidvildmark.se