Jokkmokks vandrarhem

Hösten 2016 blev Jokkmokks vandrarhem utsett till Årets Upplevelse av Svenska Turistföreningen, STF, i konkurrens med 400 andra vandrarhem och fjällstationer i Sverige. Jokkmokks Vandrarhem har 39 bäddar och runt vandrarhemmet byggs olika event upp. Företaget har haft eldshow i samband med Jokkmokks vintermarknad och bildvisning på snövägg. Men det som gör vandrarhemmet unikt är att det finns ett rum som ser ut som en jättestor snöboll. Utmärkelsen är ett tydligt kvitto på att man är på rätt väg, säger Cecilia Lundin som driver vandrarhemmet med den tillhörande event.

Varför vann du, tror du?
Upplevelsen sticker ut från mängden. Den blir ett blickfång, en knorr, en oväntad twist. Det är t.ex roligt att alla undrar hur snöbollen är byggd. Har du rullat den? Frågan kommer fast de flesta förstår att det är praktiskt omöjligt. En annan vandrarhemsvärd från STF kom morgonen efter prisutdelningen och berättade att hon undrat just detta innan hon somnade. Roligt när det blir en snackis! Turistföreningens motivering löd enligt följande: ”För en snöupplevelse värd namnet! Här är vintern fortfarande gnistrande kall och snörik. Övernatta i vandrarhemmets snöboll, delta i snöskulptering, eller upplev eld- och snöshowen i samband med Jokkmokks marknad. Med sin kreativitet utvecklar värden Cecilia ständigt detta smultronställe i norr”. Jag är otroligt glad över motiveringen och utmärkelsen. Det jag erbjuder är en ny typ av snöboende i en välkänd form. Alla känner till vad en snöboll är. Roligt att vidga snöskulptur-begreppet och använda den som en möjlighet för övernattning.

Vad har snöbollen, som är en platsinnovation enligt oss, bidragit till? Att stärka mitt varumärke, men även Jokkmokks. Hoppas den kan inspirera andra att ta höjd och våga testa sina nya ideèr. Det var roligt när STF frågade mig om att sätta ihop paket till deras nya möteskoncept ” naturliga mötesplatser”. Det var inte svårt att sätta ihop konceptet: Vinterkreativitet i Jokkmokk - Dagarna är fyllda med bensträckare med snö kvalité´. Allt med direkt koppling till snöbollen, snöväggen och snöskulptering.

Hur kan du bidra till fortsatt utveckling av turistnäringen i Swedish Lapland?
Genom att öka antalet gästnätter och fortsätta att utveckla event.

Har du planer på fler platsinnovationer?
Jag har nog några platsinnovationer på lager att ta tag i i framtiden. Mer vill jag inte avslöja idag.

Vilka andra platsinnovationer i Swedish Lapland känner du till?
Tree hotel, Aurora Safari Camp, Ice Hotel och Aurora Sky station.


Fakta: Under 2015 hade Jokkmokks vandrarhem Ca 3 000 gästnätter. 2016 ser ut att resultera i 10 % ökning från föregående år.