Tree Hotel

Kent Lindvall och Britta Jonsson-Lindvall har tillsammans byggt upp ett liv, en arbetsplats och en världsmetropol, med sin lilla hemby Harads och träden som utgångspunkt. Treehotel erbjuder en unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur.

– Visionen är att vara en liten exklusiv anläggning med några få rum för både internationella och lokala gäster, säger Kent. Framgångsfaktorn är enligt Kent ett genuint värdskap och exklusiva autentiska måltider och aktiviteter. De gräver där de står och de har nyttjat platsens fulla potential – naturen, skogen, klimatet, avlägsenheten, norrskenet och kylan.

– Vi är unika i världen genom platsen och att olika välkända arkitekter designat olika trädrum. Även kombinationen med Brittas Pensionat gör oss unika, säger Kent.

Innan de bestämde sig för att satsa på Treehotel hade Britta drivit Brittas Pensionat under åtta år. Pensionatet var ett före detta äldreboende som hade stått igenbommat i hembyn i många år. Det restaurerades varsamt och blev så småningom ett pensionat som drevs med lust och vilja men som inte gav så stora intäkter. De kom till en punkt då de kände att antingen lägger vi ner eller så satsar vi. Britta deltog i en designutbildning för form och funktion inom besöksnäringen där tanken på ett designprojekt föddes.

Under samma period besökte den då okände filmaren Jonas Selberg Augustsén, med rötterna i bygden, Brittas pensionat. Han och hans filmteam arbetade då med filmen Trädälskaren, som kom att bli Jonas genombrott. Teamet vistades mycket på pensionatet alltmedan filmen, och trädkojan som filmen utspelades runt, växte fram. När filmen var färdig tyckte Britta att det var synd att en fin trädkoja skulle stå där i skogen till ingen nytta. Kanske den kunde hyras ut? I samarbete med Jonas lades den in i pensionatets utbud och blev genast populär. Men den låg långt bort och krävde stor insats att sköta och serva. Tänk om man kunde slå samman design och trädrum, fast närmare pensionatet?

Under åren hade Kent byggt upp ett företag med internationella fiskeresor. Vid en sådan resa till Ryssland berättade Kent om idén om designade hotellrum. Av en händelse råkade gästerna vara några av Sveriges främsta arkitekter: Bertil Harström, Thomas Sandell och Mårten Cyrén.

– Innan vi lämnade Ryssland hade de kommit överens om att i goda vänners lag, trots att de var konkurrenter, rita var sitt rum, berättar Kent.

Det utmynnade i ett UFO, ett fågelbo, en kabin, en spegelkub och Blå kotten som bytte färg till rödorange. Uppståndelsen var stor över dessa spektakulära byggen. Olyckskorpar kraxade här och där men många av dem strandade så småningom även de i Birds Nest och dess grannrum. Press och designintresserade från hela världen började vallfärda till Treehotel, som idag är med på många todo-lists och bucketlists över hela världen. De har nått in i världskändisarnas kretsar, till designers och högklassiga modemagasin. Samt till vanliga människor som någon gång i livet vill uppleva något så annorlunda som att bo i ett träd. En barndomsdröm med touch av lyx och flärd.

Framgångssagan är ett faktum. Men någon Askunge som blev prinsessa klargör Britta på bredaste haradsmål att hon definitivt inte är. Nej, med förklädet fortfarande bestämt knutet runt midjan kämpar hon och Kent vidare med sitt livsverk. Kent sköter marknad, Britta basar i köket, även deras yngsta dotter är en viktig tillgång i företaget på aktivitetssidan.

– Vi bor här, har en kärlek till vår bygd, vi ville ha en lön och tittade på vad man kunde göra av det som finns här. Treehotel har vuxit fram som ett pussel inramat av målmedvetna val, hårt arbete, timing, kontakter, näsa för vad som ligger i tiden, en förmåga att fånga det lite galna och en känsla för personlig service. Och visst har det gått bra och det är vi stolta över, säger Kent.

Hur kan ni bidra till fortsatt utveckling av turistnäringen i Swedish Lapland?

Vi är en ”unique selling point” (USP) för hela regionen, som drar till sig intresse från reseagenter, press och gäster som bidrar till att fler aktörer kan växa i området.

Har ni planer på fler platsinnovationer?

Planen är att bygga några fler rum och erbjuda nya unika aktiviteter. Under januari 2017 har ett sjunde rum lagts till i skaran av sex trädrum och nio pensionatsrum. Det är en svit utöver det vanliga, det är högre, större och lyxigare än något av de andra rummen.

Vilka andra platsinnovationer i Swedish Lapland känner ni till?

Arctic Bath och Icehotel.

Läs mer om Tree Hotel
http://www.treehotel.se